#ဆပ်ပြာပေါက်မြေများအကြောင်း
ဆပ်ပြာပေါက်မြေတွေမှာ ကယ်ဆီယမ်နဲ့ သံဓာတ်ချို့တဲ့မှု၊ အဆိပ်သင့်မှုများကြောင့်အပင်ကြီးထွားမှု နှေးကွေးခြင်း၊ အမြစ်ပွားမှုနည်းခြင်း၊အပင်အာဟာရဓာတ်လှုပ်ရှားမှုပေါ်အစာချက်လုပ်မှုကျဆင်းလာခြင်းတို့ဖြစ်ပေါ်စေပါတယ်။
#ဆပ်ပြာပေါက်မြေဘာကြောင့်ဖြစ်ရတာလဲ
မြေသားတည်ဆောက်မှုညံ့ဖျင်းပြီး ရေဝင်ရေထွက်ညံ့ဖျင်းတဲ့မြေကို ဆပ်ပြာပေါက်မြေအဖြစ်သတ်မှတ်ပါတယ်။ဆပ်ပြာပေါက်မြေတွေကိုတော့ အောက်မြန်မာပြည်မှာမတွေ့နိုင်ဘဲ မန္တလေး၊ မကွေး၊စစ်ကိုင်းကဲ့သို့သော အညာဒေသတွေမှာ မိုးရွာသွန်းမှုနည်းခြင်းနဲ့ တွင်းရေမှ ဆားပါဝင်မှုများခြင်းတို့ကြောင့်မူလဆားပေါက်မြေကနေ ဆား-ဆပ်ပြာပေါက်မြေတွေအဖြစ် ပြောင်းလဲနိုင်ပါတယ်။
PH (၈.၅ - ၁၁) ရှိသောမြေများကိုဆပ်ပြာပေါက်မြေအဖြစ်သတ်မှတ်ပါတယ်။ထိုကဲ့သို့ဆပ်ပြာပေါက်မြေတွေမှာ ကမ်ဆီယံ နှင့် သံဓာတ်ချို့တဲ့မှု အဆိပ်သင့်မှုများကြောင့် အပင်ကြီးထွားမှု နှေးကွေးခြင်း အမြစ်ပွားမှုနည်းခြင်း၊အပင်အာဟာရ ဓာတ်လှုပ်ရှားမှုအပေါ် အစာချက်လုပ်မှုကျဆင်းလာခြင်းတို့ဖြစ်တတ်ပါတယ်။လယ်ယာစိုက်ပျိုးရေးကို အဓိကထားလုပ်ကိုင်နေတဲ့ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ စိုက်ပျိုးရေးဆိုင်ရာ သဘာဝပတ်တဝန်းကျင်ပျက်စီးယိုယွင်းမှုဟာ တောင်သူတွေရဲ့ အကျိုးစီးပွားကို တိုက်ရိုက်သက်ရောက်လျက်ရှိပါတယ်။ ရေကြီးရေလျှံမှုကဲ့သို့ သဘာဝဘေးဒဏ်များက မြေဆီလွှာ ပျက်စီးမှုကိုဖြစ်ပွားစေသလို ပိုးသတ်ဆေး၊ ပေါင်းသတ်ဆေး၊ ဓာတ်မြေဩဇာများကို စနစ်တကျ သုံးစွဲမှုမရှိခြင်းကြောင့်လည်း မြေဆီလွှာပျက်စီးမှု တွေဖြစ်ပေါ်လျှက်ရှိပါတယ်။
ဒါကြောင့်သီးနှံအရည်အသွေးနှင့်အထွက်နှုန်းကောင်းရရှိဖို့အတွက် မြေဆီလွှာများကိုပြုပြင်ပေးဖို့လိုအပ်ပါတယ်ခင်ဗျာ။
#တောင်သူဦးကြီး_taungthuoogyi
Comments
Post a Comment