အကျိုးပြု အနုဇီ၀ (အီးအမ်)
==================
စိုက်ပျိုးရေးမှာ အသုံးပြုနိုင်တဲ့ အကျိုးပြု အနုဇီ၀ (အီးအမ်) {Effective Microorganisms (EM)} နည်းပညာကို ၁၉၈၀ ပြည့်နှစ်တွင် ဂျပန်နိုင်ငံမှ ပါမောက္ခဒေါက်တာ ဟီဂါရီက စမ်းသပ်တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ အီးအမ်ကို သဘာဝစိုက်ပျိုးရေးလုပ်ငန်းတွေမှာ အသုံးပြုတဲ့အခါမှာ သီးနှံတွေက ဓာတုဆေးမသုံးဘဲ အောင်မြင်ဖြစ်ထွန်းစွာ စိုက်ပျိုးနိုင်တာကို တွေ့ရှိခဲ့ကြပါတယ်။ ဓာတုမြေဩဇာတွေ၊ ပိုးသတ်၊ ဆေးတွေ၊ ပေါင်းသတ်ဆေးတွေနဲ့ မှိုသတ်ဆေးတွေကြောင့် မြေဆီလွှာအတွင်းမှာရှိတဲ့ အကျိုးပြုပိုးတွေ သေကြေ ပျက်ဆီးသွားတာကို ပြန်လည်းမွေးမြူပြီး မြေဆီလွှာအတွင်းထည့်ပေးဖို့ အီးအမ်ကို ထုတ်လုပ်တာဖြစ်ပါတယ်။
ဓာတုဆေးမသုံးစွဲဘဲ စိုက်ပျိုးနိုင်တဲ့ စနစ်တွေကို ၁၉၃၅ ခုနှစ်ကတည်းက ဂျပန်နိုင်ငံက ပညာရှင်တွေ စမ်းသပ်လေ့လာခဲ့ရာမှာ သိပ်မအောင်မြင်ခဲ့ကြပါဘူး။ အီးအမ်ကိုတွေ့တော့မှ အောင်မြင်လာတာဖြစ်ပါတယ်။ သီးနှံပင်တစ်ပင် အောင်မြင်ဖြစ်ထွန်းဖို့ သီနှံပင်ရဲ့ ပတ်ဝန်းကျင်နဲ့ ဒီအပင်ပေါက်တဲ့ မြေကြီးထဲက အနုဇိဝတွေရဲ့ စွမ်းဆောင်ရည်ပေါ်မှာ မူတည်တာကို တွေ့ရှိခဲ့ကြတာဖြစ်ပါတယ်။ အနုဇီဝတွေ အစွမ်းထက်ရင် ထက်သလောက် အလုပ်လုပ်ရင်လုပ်သလောက် သီးနှံပင်ကို ကြီးထွားစေပါတယ်။ သူတို့ရဲ့ စွမ်းဆောင်ရည်နဲ့ လုပ်အားကို တိုးတက်အောင် လုပ်ဆောင်ပေးပါက သီးနှံပင်တွေ အထွက်တိုးစေခြင်း၊ အရည်အသွေးကောင်းစေခြင်းနဲ့ ရောဂါပိုးမွှားကျရောက် မှု နည်းပါခြင်းစတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေ ရရှိနိုင်ပါတယ်။
အကျိုးပြု အနုဇီဝ (အီးအမ်) ကို လုပ်ရတာလည်း လွယ်ကူပါတယ်။ အီးအမ်လုပ်တဲ့အခါမှာ ကုန်ကျစရိတ်ကလည်း သက်သာပါတယ်။ အီးအမ်နည်းပညာကို မြန်မာနိုင်ငံမှာ ၁၉၉၀ ပြည်နှစ် ကတည်းက လက်ခံသုံးစွဲလာတာဖြစ်တယ်လို့ သိရပါတယ်။
အီးအမ်မှာ အဓိကအားဖြင့် ပါဝင်တာတွေကတော့ လက်တစ်အက်စစ်ဘက်တီးရီယား (Latctic acid Bacteria)၊ တဆေးမှိုများ (Yeast)၊ ဖိုတိုဆင်းသက်တစ်ဘက်တီးရီးယား (Photosynthetic bacteria)၊ အက်တီနိုမိုက်ဘက်တီးရီးယား (Actinomyces bacteria) နဲ့ အပင်အကြွင်းအကျန် အစိတ်အပိုင်းများကို လျှင်မြန်စွာ ဆွေးမြေ့စေတဲ့ မှို ( Fermenting Fungi) တွေဖြစ်ပါတယ်။
#တောင်သူဦးကြီး_taungthuoogyi
Comments
Post a Comment