ဘာကြောင့်တောင်သူတိုင်း မြေချဉ်ငံတိုင်း ကိရိယာရှိသင့်တာလဲ?
မြေချဉ် / မြေငံ ပြုပြင်နည်း
အပင်တွေ လိုအပ်တဲ့ အာဟာရဓာတ် ၁၆မျိုးထဲမှာ၊ ကာဘွန်၊ဟိုက်ဒြိုဂျင်၊ အောက်ဆီဂျင်၊အပြင်NPK,ca,Mg,s,cu,zn,B,mn,mo,cl,fe စသဖြင့် Base ရော၊ alkali ရော မျှတစွာပါဝင်တာ သိပြီးသားဖြစ်မှာပါ။
မြေဆီလွှာသိပ္ပံနည်းအရ ရော၊ လူ့ဇီဝကမ္မ ဖြစ်စဉ်အရ ပါ ကြည့်ရင်၊ လူ့ သွေးထဲမှာ အချဉ်ဓာတ်များရင် ရောဂါ များသကဲ့သို့၊
မြေဆီလွှာထဲမှာ ၊အချဉ်များရင် ၊ အဲဒီအပေါ်မှာစိုက်တဲ့ အပင်ဟာလည်း ၊ ဇီဝကမ္မ ဖောက်ပြန်တာ သဘာဝပါပဲ။
ဒီသေဘာကို မပိုင်နိုင် မစူးစမ်းပဲ မြေကြီးကို၊ မြေချဉ်ငံ မတိုင်းပဲ၊ ၁၅ ပတ်လည်၊ ၁၆ပတ်လည် တွေ ထည့်နေမယ် ဆိုရင်၊
နဂို ချဉ်ထားတဲ့ မြေကြီးဟာ ၊အပင်ကမစားနိုင်တဲ့အပြင်
မြေပျက်တာ ပိုနေဦးမှာပါ။
ဒါကြောင့်လည်း ၊အပင်အားမရတိုင်း ၊မြေသြဇာထည့် လာလိုက္တာ၊ သခွားမွှေးတဧက ကို၊ ၁၅ လည် ၁၅-၂၀ အိတ္ကုန္တယ်ဆိုပဲ။
အချိုမှုန့်စွဲနေတဲ့သူဟာ ၊ဟင်းတိုင်းမှာ မပါရင် မစားနိုင်တော့သလို၊ မြေခံပျက်နေတဲ့မြေဟာ ၊မြေသြဇာ တိုး တိုးပြီးထည့်မှ၊အပင်က စားနိုင်လာပါတယ်။
အဓိက ပြောလိုရင်းကတော့၊ ကိုယ့်မြေအနေအထားအရ အပင်ကစားနိုင်သလောက်၊နည်းနည်းချင်းနဲ့ ခဏခဏ ကျွေးပေးတာဟာ ၊ အထိရောက်ဆုံးနဲ့ အမှန်ကန်ဆုံးပါ။
စိုက်ပျိုးရေးလောကမှာ၊ ပရော်ဖက်ရှင်နယ်ဆန်ဆန် လုပ်ကိုင်တော့မယ်ဆိုရင်
မြေကြီးကို အချဉ်ငံတိုင်းပါ။ ကိရိယာမရှိရင် ၊ ဗီနီဂါ (ရှာလကာရည်)နဲ့၊ဆော်ဒါနည်းနဲ့ တိုင်းတာပါ။(ယခင်ဖော်ပြပြီး)
PH8.5ထက်များနေရင် အယ်ကာလီများနေပါပြီ။ငံပါတယ်။
PH5.5အောက် ဆိုရင် ၊ အက်ဆစ်ဓာတ်များနေပါပြီ။ချဉ်ပါတယ်။
မြေငံ ဖြစ်နေပါက
''''''''''''''''''''''''
နွားချေး၊ကြက်ချေး၊ သဘာဝမြေသြဇာ၊ များများထည့်ပါ။
သစ်စိမ်းမြေသြဇာ ကျွေးပါ။
အချို့နိုင်ငံတွေမှာတော့ ၊အိုင်းရွန်းဆာလဖိတ် ကျွေးပါတယ်။
၁စတုရန်းပေ အတွင်း၊ ၁၀ပေါင်နုန်း ထည့် ရပါတယ်။
အကောင်းဆုံးနည်းပညာတွေ အဆင့်မြင့်နည်းပညာတွေနဲ့ ထုတ်လုပ်ဖြန့်ချီနေတဲ့ အဆင့်မြင့်ဇီဝနည်းပညာအသုံးပြုထုတ်လုပ်နေတဲ့ ဘိုင်အိုစူပရင်းကုမ္ပဏီ ထုတ်ပစ္စည်းတွေ စျေးကွက်ထဲမှာရှိနေပါတယ် ဝယ်ယူအသုံးပြုပေးကြပါ။
မြေချဉ်ပြုပြင်ရန်
'''''''''''''''''''''''
မြန်မာနိုင်ငံ နေရာအတော်များများမှာ၊ pH တိုင်းကြည့်ရင် ချဉ်နေတာ များပါတယ်၊
မြေချဉ်တာဟာ မြေထဲမှာ၊ သံ ၊အလူမီနီယံနဲ့ မင်းဂနိ ဓာတ်များနေလို့ပါ။ ဒီထဲမွာ မိုးရေထဲက အက်ဆစ်နဲ့ ပေါင်းတော့ ပိုဆိုးတာပေါ့လေ။
အဲသည်တော့ ကား
မြေထဲကို ထည့်လိုက်တဲ့ pဖော့စဖရပ်တွေကို အပင်ရဲ့အမြစ်တွေက မစားနိုင်အောင် သံ၊အလူမိနီယံတွေက၊ထိန်းချုပ်ခြင်း(fixation)ခံရပါတော့တယ်။
မြေထဲမှာ နဂိုက Pတွေရော၊ ထည့်လိုက်တဲ့pတွေ ကို ၊မစားနိုင်တာ မသိပဲ ၊ထပ်ထပ်ထည့်တော့ ပိုကုန်တာပေါ့။(p2o5 ဟာ ပျော်ဝင်မှုလည်းနှေးလို့ ၊ အပင်က မြန်မြန်လည်းမစားနိုင်ပါဘူး)
PH 5.5 အောက်ရောက်လေ၊ pဖော့စဖရပ်ထိန်းချုပ်ခံရလေ ၊အပင် ဖြစ်ထွန်းမှုနှေးလေ ပါပဲ။
ဒါကြောင့် ချဉ် ရင် -ထုံး ၊ငံရင် -ကန့် ဆိုတာလို
မြေချဉ်ရင် ထုံး (limestone)ထည့်ရပါတယ်။
Limestone နှစ်မျိုး ခွဲခြားထားပါတယ်၊
Calcitic limestone ( ကယ်လစီယံများသောထုံးမှုန့်)
Dolomite limestone (မဂ္ဂနီစီယံ ပါသော ထုံးမှုန့်) ဖြစ်ပါတယ်။
ဒါေတာ့ ကိုယ့်မြေဟာ ကယ်လစီယံချို့ တာလား၊ မဂ္ဂနီစီယံလိုအပ်သလား ကြည့်ပြီး ၊ရွေးချယ် သုံးဖို့ပါ။
ထုံးထည့်တဲ့အခါလည်း၊ ပစ္စည်းအရည်အသွေး၊ထည့်တဲ့နုန်းထား၊နည်းစနစ် စတာတွေလည်း လိုအပ်ပါလိမ့်မယ်။
အကြမ်းဖျဉ်းတော့
တဧက အပေါ်မှာ၊ pH တယူနစ် တက်ဖို့ ၊တနှစ်ကို ၊
ထုံးတတန် (အိတ်၂၀)ထည့်ရမှာပါ။
တယူနစ်ဆိုတာ
ဥပမာ pH 4.5 ဆိုပါစို့ ၊ ထုံးထည့်ပြုပြင်လို့ ၊တယူနစ် တိုးလာမယ်ဆိုရင် 5.5ဖြစ်သွားတာကို ဆိုတာပါ။
တယူနစ်တက်ဖို့ မလွယ်ပါဘူး။ တနှစ်တခါ pH တိုင်းပါ။
သုံးနှစ် ဆက်တိုက် ထုံးထည့်ပါ။
အဲ သည်လို ၊ မြေကို ပြုပြင်ပြီးမှ ၊ မြေသြဇာကို ၊၁၅ ပတ်လည် မဟုတ်ပဲ၊ pနဲ့kကို မြေခံမှာထည့်လို့။ ကျန်တာကို ၊အပင်အခြေနေ ကြည့်ပြီးမှ ၊ ဆာမှကျွေး စနစ် သုံးမယ်ဆိုရင် ၊ ပိုပြီး အကျိုးအမြတ် များစေနိုင်မှာ မလွဲပါဘူး။
"လူ ကို သင်မှ တတ် သလို
မြေကိုလည်း ပြင် မှထွက်သတဲ့။"
မလိုအပ်ပဲ ၊ မြေသြဇာ များများသုံးစွဲခြင်း ကြောင့်
၁။ ကုန်ကျစရိတ် များပြားခြင်း၊
၂။ အပင်အတွက် အာဟာရအဆိပ်သင့်ခြင်း။
၃။ ပိုးမွှား/ရောဂါ ခံနိုင်ရည် မဲ့ခြင်း၊
၄။ အပင်ဇီဝကမ္မ နှောင့်နှေးခြင်း၊
၅။ အထွက်နှုန်းနှင့်အရည်းအသွေး ထိခိုက်ခြင်း၊
၆။ မြေဆီလွှာ ပျက်သုဉ်းခြင်း၊
စတဲ့ ဆိုးကျိုးတွေ ၊ မလွဲမသွေရရှိစေပါတယ်။
ဒါကြောင့် ၊ မိတ်ဆွေများအတွက် ၊သိသလောက်လေးကို ၊စေတနာရှေ့ထားပြီး၊ ရေးသားလိုက်ရပါတယ်။
စိုက်ပျိုးရေးဖြင့် ၊ဘဝ မြင့်မားတိုးတက်ကြပါစေ။
Credit
Source; Internet
#တောင်သူဦးကြီး_taungthuoogyi
Comments
Post a Comment